Visste du att du kan surfa och ringa nästan precis som vanligt när du reser utomlands i andra EU-länder? Efter en EU-förordning 2015 angående roaming gäller samma villkor för ditt abonnemang även i alla EU-länder. Det innebär att du inte behöver tänka på något när du reser med din mobil inom EU. Vissa begränsningar kan det dock vara, generellt handlar det om begränsningar av datamängd som kan vara något lägre i EU-länder jämfört med ditt vanliga abonnemang.
Vad är roaming och vad är det bra för?
Roaming betyder egentligen något i stil med att vandra och i sammanhanget med mobiltelefoner innebär det att man vandrar mellan olika mobilnät. Inom EU-länder är det numer knappt något du behöver tänka på när du reser, du har samma priser för att både ringa, surfa och skicka meddelanden som vanligt.
Kan jag surfa hur mycket jag vill utomlands?
Inom EU & EES
Det är bara inom EU- och EES-länder (till exempel Norge och Island som inte är med i EU) som du kan räkna med att använda din mobil till samma kostnader som hemma i Sverige. När du hamnar i andra länder är det viktigt att du kontrollerar vilka kostnader du har till ditt mobilabonnemang.
Det kan också finnas begränsningar på hur mycket du kan surfa inom EU trots att du normalt kanske har en stor eller oändlig surfpott. Kontrollera vad som gäller i ditt mobilabonnemang innan du reser.
Utanför EU och EES
Utanför EU och EES-länderna är det respektive mobiloperatör som sätter priserna. En del operatörer har specialpriser i vissa länder, till exempel Telenor som med sina nya abonnemang låter dig surfa till samma pris som hemma i USA, Thailand, Malaysia med flera; däremot är det mycket dyrare att ringa och skicka meddelanden.
Begränsningar vid roaming
För att ta del av roaming är finns det några kriterier man måste uppfylla, ett är att du måste tillbringa mer än hälften av din tid i ditt hemland, så planerar du att flytta eller bo ett längre tag i ett annat land så gör du bäst i att skaffa ett lokalt mobilabonnemang eller kontantkort. Om du har använt ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land under större delen av en 4-månadersperiod har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.
Välj rätt abonnemang för dig
Läs på om ditt nuvarande abonnemang innan du ska ut och resa. Finns det begränsningar som du tror dig överstiga; kolla runt vilka alternativ du har. Det finns flera tjänster på nätet som kan hjälpa dig att jämföra mobilabonnemang.
Se upp för detta när du åker färja
Även om du befinner dig i EU eller EES-länder så får man tänka sig för lite när man åker färja. Når du inte några master på land finns risken att du använder båtroaming (ett eget mobilnät som skapas på färjan) som sker via satellit och då kostar det mycket att både ringa, skicka meddelanden och surfa. Räkna med cirka 20 kronor per minut och surf blir både långsamt och väldigt dyrt. Istället rekommenderar vi att du använder någon app för att hålla kontakt med omvärlden om färjan erbjuder gratis WIFI.