
Kombucha och öl, har ni hört talas om den kombinationen? Efter att ha hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag så kände jag att jag ville testa på något nytt och dök på den här kombinationen. Jag har aldrig testat det innan, men det lät intressant! Det verkar som att denna ölsort blir ganska sur, så det är inget för den som är känslig för sura drycker.
Vad är kombucha?
Den främsta frågan just nu är nog: vad är kombucha? Är inte det någon konstig hälsodryck som influencers dricker? Jo, kombucha är onekligen en trend, men det är främst en fermenterad tedryck som man både kan köpa i butik eller göra själv. Kombuchaté fermenteras med hjälp av en amöbalik gelesvamp som innehåller både jäst och bakterier, vilket också förekommer inom ölbryggning. Dock så verkar det inte som att den här svampen producerar någon nämnvärd alkoholstyrka när man fermenterar den, men jag vet inte riktigt varför.
Brygga kombucha-öl?
Jag tror att tanken är att man brygger till exempel ett rödöl och sedan blandar ner så mycket kombucha som man vill ha. Antingen kan man ju försöka sig på att blanda eget kombuchate innan och tillsätta i ölet (jag har sett att det finns kit för detta), eller så köper man färdigt. Och eftersom svampen i kombucha inte tillför med någon direkt alkoholstyrka så kan det ju vara bra att ha bryggt ett öl med bra styrka att blanda ihop det med.
Tycker ni att det här låter som en bra idé och något ni välkomnar till ölbryggningsvärlden? Som sagt, jag tyckte att det lät som en intressant idé, men sen om det är särskilt gott vet jag inte. Är det någon som har testat? Ni får gärna höra av er med era tips och erfarenheter då!